Bilirkişi raporu çıktıktan sonra ne olur?
Mahkeme raporu kabul ederse, kararını raporda yer alan bilgi ve görüşlere dayandırır. Rapor kararın temeli olduğundan, raporu hazırlayan kişilerin kendi alanlarında uzman olmaları gerekir. Bilirkişi raporunu hazırlarken belgeleri ve dosyaları inceler. Ayrıca bulgularını bir rapor halinde mahkemeye sunar.
Bilirkişiye giden dava ne zaman sonuçlanır?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, gerekçe göstererek süreyi en fazla üç ay uzatabilir.
Bilirkişi görüşü istendi ne kadar sürer?
Bilirkişiye bilirkişi raporunun düzenlenmesi için verilen süre, bilirkişinin atanmasına ilişkin yazının bilirkişiye tebliğ tarihinden itibaren 15 iş gününü geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 15 iş günü uzatılabilir.
Bilirkişi raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?
İlgisiz kişi ve kuruluşların raporlara erişimi engellenmiştir. Etkilenenler UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden içerikleri sorgulayabilir ve görüntüleyebilirler.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
Ticari davalarda, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.
Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?
Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruya cevap olarak, bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
Bilirkişi görüşü genellikle hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir.
Mahkeme neden bilirkişiye gider?
Kanun koyucu, anılan davalarda bilirkişi bulundurma zorunluluğunu şu şekilde tanımlamaktadır: “Çözümlenmesi özel şartları gerektiren davalarda mahkeme, taraflardan birinin istemi üzerine veya re’sen bilirkişinin görüş ve kanaatini almaya karar verir.” veya hukukun dışında başka teknik bir bilgiye ihtiyaç duyulur.
Bilirkişi nasıl karar verir?
MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği konular, gözlem ve incelemeye konu olan esaslı vakıalar, varılan gerekçeler ve sonuçlar, bilirkişiler arasında, nedeni aşağıda gösterilen veya aşağıda gösterilen hususlarla sınırlı olmak üzere, uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlığın gerekçesi ve sonucu belirtilir.
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Bilirkişi raporu ne zaman kesinleşir?
Tarafların rapora itiraz etmeleri için tanınan on beş günlük süre ilgili süredir; bu süre aşağılayıcı niteliktedir. Dolayısıyla taraflar bu süre içerisinde itirazlarını yapmazlarsa rapor onlar için kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz etme olanağını tamamen kaybederler.
Bilirkişi raporu ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi raporu uyapta görülür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi raporu dosyaya ne zaman gelir?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişinin davayı sunması gereken azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.
Bilirkişi raporundan sonra karar verilir mi?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporu ne kadar etkilidir?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 286. maddesine göre, hâkim bilirkişi görüşünü değerlendirmekte serbesttir. Hâkimin bilirkişi görüşünü keyfi bir değerlendirmeye tabi tutma yetkisinin olmadığını belirtmek önemlidir.
Mahkemede dosyanın bilirkişiye gitmesi ne demek?
Maddeye göre bilirkişinin görevi, bir dava veya uyuşmazlığın konusu hakkında bilgi vermek, görüş bildirmek ve önerilerde bulunmak, mahkemece veya tarafların talebi üzerine teknik, bilimsel, mesleki veya tıbbi konularda bilirkişiye ihtiyaç duyulması halinde atanmaktır.
Bilirkişi raporu ne zaman kesinleşir?
Tarafların rapora itiraz etmeleri için verilen on beş günlük süre ilgili süredir; bu süre bir aşağılayıcı niteliktedir. Dolayısıyla taraflar bu süre içerisinde itirazlarını yapmazlarsa rapor onlar için kesinleşir; yani taraflar rapora itiraz etme olanağını tamamen kaybederler.