İçeriğe geç

Mütareke Etmek Ne Demek

Mütareke ne anlama gelir?

Ateşkes veya mütareke anlaşması, savaşlarda çatışmayı sona erdiren nihai ateşkes anlaşmasıdır.

Mütareke ne demek cümle içinde?

TDK’ya göre, ateşkes kelimesi savaşın sona ermesi ve ateşkes anlamına gelir. Örnek cümle: 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması 25 maddeden oluşmaktadır.

Mütareke dönemi ne demek?

1918-1922 yıllarını kapsayan mütareke dönemi, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş dönemini temsil eder. 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasıyla başlayan ve siyasi ve toplumsal değişimlerin derin izlerini bırakan bu süreç, İstanbul için ayrı bir öneme sahiptir.

I. Dünya Savaşı’nı bitiren son mütareke nedir?

Mondros Ateşkesi veya Mondros Mütarekesi, I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan ateşkes belgesidir.

Mütareke günü nedir?

Ateşkes Günü, I. Dünya Savaşı’nın sonunu anmak için her yıl 11 Kasım’da kutlanan uluslararası bir bayramdır. Söz konusu ateşkes 11 Kasım 1918’de saat 05:45’te Fransa’nın Picardy bölgesindeki Compiègne’de imzalanmıştır. 12 Ağustos 2024 Ateşkes Günü, I. Dünya Savaşı’nın sonunu anmak için her yıl 11 Kasım’da kutlanan uluslararası bir bayramdır. Söz konusu ateşkes 11 Kasım 1918’de saat 05:45’te Fransa’nın Picardy bölgesindeki Compiègne’de imzalanmıştır.

Mütareke kökü nedir?

Ateşkes kelimesinin kökü terktir.

Mütareke nasıl yazılır TDK?

Ateşkes bu kelimelerden biridir. Çoğumuz bunu söylemesi kolay olduğu şekilde söyler ve yazarız. Ateşkes kelimesi ateşkes anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla truce, feveris olarak yanlış yazılır.

Mütareke dönemi ne zaman bitti?

Bu çalışmanın temel konusunu, Mütareke döneminde (1919-1922) işgal altındaki başkent İstanbul’da işçi örgütlenmeleri ve grevler oluşturmaktadır.

Yongalar ne demek?

Chip kelimesi Türkiye’de özellikle odun ve kereste alanında kullanılır ve bir şeyi küçük parçalara kesmek anlamına gelir. İngilizce’de (chip) olarak yazılan ve bazen Türkçe’ye cips, bazen de chip olarak çevrilen bu kelime aslında chip olarak kullanılmalıdır.

Mütareke vakti nedir?

Mondros Ateşkes Antlaşması, Türk tarihinde 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’yla başlayıp Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla sona eren, işgali ve Kurtuluş Savaşı’nı kapsayan ara dönemdir.

Mütareke kimin eseri?

Mustafa Kemal’in Mütareke DefteriYazarFalih Rıfkı AtayKonularMustafa Kemal Paşa İstiklal Savaşı Cumhuriyet İlanıTürAnıYayın1955YayımcıPozitif Yayınları6 satır daha

1918’de Atatürk ne yaptı?

5 Kasım 1918 Mustafa Kemal Paşa, Mondros Ateşkes Antlaşması hakkındaki görüşlerini Başkomutanlığa bildirdi. 7 Kasım 1918 Yıldırım Orduları Grubu lağvedildi. Mustafa Kemal Paşa, Harbiye Nezareti’ne bağlandı. 8 Kasım 1918 Ahmet İzzet Paşa, Sadrazamlıktan istifa etti.

Bulgaristan hangi mütareke ile 1. dünya savaşından çıktı?

Aynı dönemde İtilaf Devletleri ile masaya oturan Bulgarlar, Selanik Antlaşması ile I. Dünya Savaşı’ndan çekildiler.

Almanya 1. dünya savaşını nasıl kaybetti?

Almanlar I. Dünya Savaşı’nı kaybetti. Galip gelen güçler (Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Britanya, Fransa ve diğer Müttefik güçler) Almanya’ya toprak, askeri ve ekonomik kısıtlamalar getirdiler ve Almanya 1919’da Versay Antlaşması ile yenildi. Almanya batıdaki Alsace-Lorraine’i Fransa’ya geri verdi.

Mondros’u kim imzaladı?

MONDROS Mütarekesi (30 Ekim 1918) Lemnos adasında imzalanan Mondros Mütarekesi’nde İngiliz Beyaz Deniz Filosu Komutanı Tümamiral Calthrope ile Osmanlı Bahriye Nazırı Dz. Alb, Agemennon zırhlısında bir araya geldiler. 25 maddelik anlaşma Hüseyin Rauf Orbay tarafından imzalandı.

Mütareke kimin eseri?

Mustafa Kemal’in Mütareke DefteriYazarFalih Rıfkı AtayKonularMustafa Kemal Paşa İstiklal Savaşı Cumhuriyet İlanıTürAnıYayın1955YayımcıPozitif Yayınları6 satır daha

Mütareke dönemi ne zaman bitti?

Bu çalışmanın temel konusunu, Mütareke döneminde (1919-1922) işgal altındaki başkent İstanbul’da işçi örgütlenmeleri ve grevler oluşturmaktadır.

Mütalaa tarihi ne demek?

Mütalaa, TDK sözlüğünde kullanılmayan kelimelerden biri olarak tanımlanıyor. Halen daha çok hukuk terminolojisinde kullanılan kelimenin halk arasında eski bilinirliğini yitirdiği söylenebilir.

Kurmayın anlamı ne?

Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı – Vikipedi.

Tavsiyeli Bağlantılar: Yoğunluk Nasıl Anlatılır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir