İçeriğe geç

Türkiyede Buzul Göl Nerede

Türkiye’de buzul nerede var?

Türkiye’de üç büyük stratovolkanda buzullar bulunmaktadır: Ağrı Dağı’nın zirve buzulu, Süphan Dağı’nın vadi buzulu ve Erciyes Dağı’nın vadi buzulu.

Buzul göller hangileri?

Rotiferlerden tespit edilen takson sayıları şu şekildedir: Kilimli Göl (13), Aynalı Göl (9), Karagöl (9), Buzlugöl (8) Heybeligöl (4). Uludağ’da 7 adet buzul gölü bulunmaktadır; Kilimli Gölü (2330 m), Karagöl (2270 m), Buzlu Göl (2390 m), Aynalı Göl (2310), Heybeli Gölü (2410 m), Koğukdere Gölü, Çayırlıdere Gölü.

Bolkar buzul gölü nerede?

Niğde, Konya ve Mersin sınırında yer alan Bolkar Dağları’nda deniz seviyesinden yaklaşık 2 bin 650 metre yükseklikte bulunan buzul gölleri Karagöl ve Çinili, kış mevsiminin güzelliğini yansıtıyor.

Karagöl buzul göl mü?

Bu buzul göllerinin en önemlileri Kilimligöl (2330 m), Buzlugöl (2390 m), Karagöl (2270 m), Aynalıgöl (2310 m) ve çok sığ olması nedeniyle yaz sonunda kuruyan Heybeligöl’dür (2410 m) (Şekil 1). Şekil 1. Uludağ’daki buzul gölleri.

Türkiye’de buzul göller nerede?

Türkiye’de Sat, Ağrı, Erciyes, Kaçkar ve Bolkar dağları ile Aladağlar’da bu tipte izole göller bulunmaktadır.

Uludağ buzul göl mü?

Uludağ; Uludağ’ın 2543 metre yüksekliğindeki zirvesinin altında kalan alanda 7 adet buzul gölü (sirk gölü) bulunmaktadır, bunların bir kısmı yazın kurur. En önemlileri Kara Göl, Kilimli Göl, Aynalı Göl, Buzlu Göl ve yazın kuruyan Heybeli Göl’dür.

Türkiye’de güncel buzullar nerede?

Türkiye’deki en uzun ve en iyi korunmuş vadi buzulları güneydoğu Toros Dağları’ndadır. Bunlardan İzbırak ve Erinç buzulları sırasıyla 2,1 km ve 1,5 km uzunluğundadır. Doğu Karadeniz Dağları’ndaki Kaçkar buzulunun uzunluğu 0’dır.

Erciyes buzul göl mü?

Dünyanın yuvarlaklığı nedeniyle zirvesinin sadece kuzey yamacında buzul bulunan Erciyes’in zirvesinden artık Akdeniz ve Karadeniz’i görmek mümkün değil.

Aynalı göl hangi ilde?

Gilindire veya Aynalıgöl Mağarası, Mersin’in Aydıncık ilçesinin 7,5 km güneydoğusunda, Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında yer almaktadır. Bir çoban tarafından tesadüfen keşfedilmiştir. Girişi denize bakan ve hemen önünde küçük bir köy bulunan mağaraya deniz ve kara yoluyla ulaşım mümkündür.

Karagöl buzul nerede?

Karagöl, Niğde ilinde Bolkar Dağları’nda bulunan bir buzul gölüdür.

Uludağ buzul var mı?

Bu volkanların buzul aşındırmalı vadilerinde Kuaterner buzullaşmasının çok sayıda yapısı ve tortusu gözlemlenebilir. Ayrıca ülkenin diğer bölgelerindeki dağlarda, örneğin Uludağ (2543 m), Mercan Dağları (3368 m) ve Meseid Dağları’nda (3239 m) Kuaterner buzullaşmasının izlerine rastlamak mümkündür.

Akdağ buzul gölü nerede?

Akdağ (Denizli)AkdağKoordinatlar38°18′3″K 29°57′28″DCoğrafyaKonumÇivril, Denizli, TürkiyeJeoloji7 satır daha

Aynalı göl buzul mu?

Antik çağlara dayanan Aynalıgöl Mağarası’nda Fenike dönemine ait izler hala görülebiliyor ve o dönemde ilçenin adı Kelenderis olarak biliniyordu. 60 milyon yıllık ve Buzul Çağı’ndan kalma oluşumların bulunduğu Aynalıgöl’ün kazısı bir çobanın çaresizliği sonucu ortaya çıktı…

Sat buzul gölü nerede?

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bulunan ve 3 bin 500 metre yüksekliğiyle bölgenin ikinci en yüksek dağı olan Cilo Dağları ve Sat Buzul Gölleri, yıllardır “güvenlik” gerekçesiyle yasakların gölgesinde kalıyor.

Türkiyede Sirk Buzulu var mı?

Konya’daki Geyik Dağları’nda 2700 metre yükseklikte 2,5 milyon yıllık “sirk buzulu” (dağların yamaçlarında oluşan sirk buzulu) bulundu. Doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman tarafından keşfedilen ve DHA tarafından fotoğraflanan buzul yatağını, Üniversitemiz Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan inceledi.

Türkiye’de buzullara nerede rastlanır?

Özet: Türkiye’nin Geç Kuvaterner buzullaşmasına bağlı günümüz buzulları ve tortullarının yer aldığı bölgeler üç ana gruba ayrılır: 1. Toros Dağları, 2. Doğu Karadeniz Dağları, 3. Anadolu’nun volkanları ve diğer bağımsız dağları.

Güncel buzul nerelerde var?

Doğu Karadeniz Dağları, 3, Anadolu’nun volkanları ve diğer bağımsız dağları, Toros Dağları (Akdeniz kıyısı ve güneydoğu Anadolu): Günümüz buzullarının üçte ikisi güneydoğu Anadolu’da yoğunlaşmıştır. Bunlardan sadece Cilo Dağı’nda (4168 m) 10’dan fazla buzul bulunmaktadır.

Türkiyede Sirk Buzulu var mı?

Konya’daki Geyik Dağları’nda 2700 metre yükseklikte 2,5 milyon yıllık “sirk buzulu” (dağların yamaçlarında oluşan sirk buzulu) bulundu. Doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman tarafından keşfedilen ve DHA tarafından fotoğraflanan buzul yatağını, Üniversitemiz Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan inceledi.

Erciyes’te buzul var mı?

Erciyes Dağı da jeolojik zamanlarda birkaç buzul çağı yaşamıştır. Son buzul çağından yaklaşık 11 yıl önce.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir