Dinde yakîn ne demek?
Sözlükte “istikrarlı olmak, sakin olmak, huzur içinde olmak” anlamlarına gelen yakn kökünden türeyen yakin, bir terim olarak “gerçekliğe uygun, doğruluğunda şüphe bulunmayan bilgi, şüphe ve tereddütten sonra ulaşılan sağlam ve kesin inanç, kanaat, kesinlik” anlamına gelir.
Dinde ham ne demek?
Her türlü övgüyü kapsayan, sevgi ve saygıyla Allah’a yönelen övgü ve şükran anlamına gelen bir terimdir.
Dinde ayn ne demek?
Belirli mallar anlamına gelen bir fıkıh terimi. Mülkiyet hakları ve yasal işlemlere konu olabilecek bir nesne anlamına gelen bir yasal terim. Altın ve gümüş para dışındaki malları ifade eden bir fıkıh terimi.
Dinde inzar ne demek?
Sözlükte “korkunç bir şeyi tanıyıp ondan kaçınmak” ve “korkunç bir şey hakkında haber vererek uyarmak” anlamına gelen nezr (nizâre) kökünden türemiştir. “İyi haber vermek” anlamındaki tebşîrin zıddı olan inzâr, dine davet yöntemlerinden biridir.
Tasavvufta yakîn nedir?
Kesin bilgi ve inanç anlamında mantık, felsefe, kelam, fıkıh ve tasavvuf terimleri. Kesin bilgi anlamında ilk adım olan doğru bilgiyi ifade eden bir terimdir. Gözlem yoluyla elde edilen, doğruluğu aşikar olan bilgiyi ifade eden bir terimdir.
Yakînen ne anlama gelir?
(ﻳﻘﻴﻨﺎً) sıf. (Ar. yaḳіn, “kesin bilgi”nin rafine edilmiş hali) (Bilmek ve bilmek için) Şüphesiz, şüphesiz, kesin ve kesin olarak, şüphe duymadan: Zaten yüz yıldan fazla yaşayamayacağını kesin olarak biliyor (Nâmık Kemal).
Çok şükür mü Elhamdülillah mı?
Övgü ve teşekkür kelimeleri birbirinin yerine kullanılır. Ancak aralarında küçük bir anlam farkı vardır. Hamd, düşmüş olana gönüllü olarak verilen bir iyilik için teşekkür etmek ve onu övmektir. Öte yandan minnettarlık, yapılan iyi iş için sözle veya eylemle yapılan övgüdür.
Bahire hakkı nedir?
Hz. Muhammed’in peygamberliğini doğrulayan belgeleri, özellikle de önceki kutsal kitaplarda onun peygamberliğini duyuran metinleri ifade eden bir terimdir.
Kuranda saibe ne demek?
Saibe, tanrılar veya putlar adına serbest bırakılan ya da tanrıların ve putların hizmetkarlarına verilen deve, koyun veya sadece koyun anlamına gelir (Cevâd Ali, VI, 205). 2. Yahya b. Ziyâd el-Ferra’ya göre Saibe, on yavru doğurmuş, hepsi dişi olmuş ve bu nedenle sahibi tarafından serbest bırakılmış devedir.
Farzı kifaye ne demek?
İslam’da, toplumun tamamı bir toplumsal ihtiyacı karşılamaktan sorumludur. Sorumluluk bir kişi tarafından üstlenilirse ve ihtiyaç başka bir kişi tarafından karşılanırsa, sorumluluk diğer insanlara aittir. Bu durum Farz Kifâye olarak tanımlanır.
Şecaatlı olmak nedir?
Savaşta kahramanlığa ve zorluklara göğüs gererek üstün değerleri korumaya yönelten manevi kapasiteyi ifade eden ahlaki bir terimdir.
Deyn borcu ne demek?
Bir kimsenin zimmetinde yazılı borcu ifade eden bir fıkıh terimi. İslam hukukunda bir kimsenin başka bir kimseye ait bir haktan feragat etmesi anlamına gelen bir terim.
Dinde şaz ne demek?
Güvenilir bir raviden ziyade güvenilir bir ravi tarafından rivayet edilen hadisi tanımlamak için kullanılan bir terim.
Münzir ne demek?
(ﻣﻨﺬﺭ) sıfat ve i. (Ar. munẕir, inẕār “korkutmak, uyarmak” kelimesinden) yanlış yolda olanları, başlarına gelecekleri haber vererek korkutarak doğru yola ileten (kişi). Munzirat (ﻣﻨﺬﺭﺍﺕ) i. (Ar. çoğul eki -āt ile) korkutan, uyaran, ikaz eden şeyler ve olaylar.
Azap ne demek din?
Allah’ı tanımayan veya emirlerine itaat etmeyenlere bu dünyada ve ahirette verilen ilahi ceza. Kâfirlere ve ilahi emirlere itaat etmeyenlere verilen cezayı ifade eden bir terim.
Arapçada yakın ne demek?
Yakîn (Arapça: یقین), çoğunlukla “kesinlik” olarak tercüme edilen, kutsallığa giden yolda birçok aşamanın elde edilmesi olarak kabul edilir.
Yakinen tanımak ne demek?
TDK (bilgi, bilmek) tam anlamıyla kesin, sağlam, kapsamlı anlamına gelir.
Yakini iman nedir?
Kesin inanç, Kuran ve Sünnette vahyedilen Allah’ın şahsına ve sıfatlarına ve dinin görünmez olarak tanımladığı ahiret hayatına en ufak bir şüphe duymadan inanmak demektir. Bunu bir örnekle açıklarsak, Yüce Allah Kuran’da bize Refah Veren olduğunu ve tüm yaratıklarına rızık sağladığını bildirir.
Kanaat ne demek dîn?
Kanaat, tatmin olmak demektir. Dini terimlerde kanaat, Allah’ın verdiğiyle yetinmek demektir. Bu bakımdan müminin çok önemli bir niteliğidir. Yüce Allah’ın kendisine verdiğiyle yetinmek anlamına gelen bir kelimedir.