Çille gecesi anlamı nedir?
Yelda (Farsça: شب یلدا, Şeb-e Yeldā, Azerice: Çillə Gecesi) en uzun gecedir. 2000 yıldan uzun süredir İran’da 20-21 Aralık gecesi kutlanan ve günlerin kısalmasının sonunu işaret eden festivallerin adıdır.
Dinde çile ne demek?
İslam tasavvufunda Halvet, bir kişinin yalnız kalmak ve düşünmek, dua etmek veya manevi bir deneyim yaşamak için topluluktan ayrılması anlamına gelir. Kırk günlük özel eğitim, halk arasında işkence olarak da anılır.
Çile çekmiş ne demek?
[1] Çok zor zamanlardan geçiyorum ve sürekli üzüntü içinde yaşıyorum.
Büyük çile ne demek?
21 Aralık en uzun gecedir, biz buna Şebiyalda diyoruz; 21 Aralık ile 20 Ocak arasındaki döneme Zemheri denir, çille 40, Kürtçe ve Farsça 40 demektir; biz buna çil, çile, büyük çile diyoruz. Ayrıca 20 Ocak ile 20 Şubat arasında küçük çile vardır.
Çille ne demekdir?
Bu görkemli ve alev rengindeki kuş, özellikle dalışları, meteorları ve hava saldırılarıyla rakiplerine meydan okur. Kurt başlı, tilki kuyruklu, çarpıcı kanatlı ve sürpriz saldırılı bir yaratıktır.
Yelda gecesi kimler kutlar?
Bu gece Şebi Yelda, Şeva Yelda… Kuzey Yarımküre’de yılın en uzun gecesi gün sonunda geride kaldı. Bu gece Kürtler, Azeriler, Persler, Asurlular, Türkmenler ve diğer birçok Mezopotamya ve Yakın Asya halkı tarafından insanın karanlıktan uyanışının başlangıcı olarak kutlanıyor.
Çile ne demek tasavvufta?
Tasavvuf terimi, nefsani arzulardan kurtulmak ve manevi saflığa ulaşmak için sıkı bir perhiz ve çile dönemini ifade eder.
Çile kaç gün sürer?
Anadolu’da 40 günlük özel inziva eğitimine “işkence” denmektedir. Çile sözcüğü de Farsça kökenli bir sözcük olup kırk (chihil) anlamına gelmektedir (Uludağ, 2002: 102).
Halvet gecesi ne demek?
Tasavvufun ilk dönemlerinde tarikatların kurulmasıyla halvet sistemli bir uygulama haline gelmiştir.
Çile nedir din kültürü?
Manevi olgunluğa giden yol, kişinin kendi egosuna, yani aşırı arzularına savaş açmasından oluşur. Mevlevi tarikatında bu savaşın uygulamasına “işkence” denir ve 1001 gün sürer ve hizmetle son bulur. Hizmet, olgun bir kişiyle birlikte olarak ve onun tarafından eğitilerek sürdürülür.
Çile kelimesi nereden gelir?
Farsça çil چلّه “1. kırk gün, kırk günlük süre, 2. mezhep mensuplarının kırk günlük inziva ve perhiz süresi, Hıristiyanlar arasında Paskalya’dan önceki kırk günlük oruç.” Bu kelime, +a ekiyle Farsça çil چل veya çihil چهل “kırk” kelimesinden türemiştir.
Çile kırmak ne demek?
Bütün mezheplerde “işkence” şeyhin gözetiminde ve belirli şartlar altında yapılır. Şartlar sağlanmazsa işkence durdurulur. Buna “işkenceyi kırmak” denir. Acı çekerek acı çekenlere “kızgın” denir.
Çile ne kadar sürer?
Büyük işkence 40 gün sürer. 21 Aralık’ta başlar ve 31 Ocak’a kadar sürer. Küçük işkence 20 gün sürer. 1 Şubat’ta başlar ve 20 Şubat’ta sona erer. “Acı” kelimesi Divani Lügat it-Türk’te de bulunur.
Kürtçe çelle ne demek?
Kürtçede Çele (kış başlangıcı) Hemberi (kış ortası) anlamına geliyor.
Çille ne zaman bitiyor?
Yılın en soğuk 40 gününü kapsayan ve halk arasında çil olarak bilinen “Zemheri” dönemi, yoğun kar yağışı ve artan soğukla bilinir. 40 gün sürecek olan “Zemheri”, 23 Aralık’ta başlayıp 1 Şubat’ta sona erer.
Şebi Yelda gecesi ne yapılır?
İranlı aileler, şans ve bereket getirdiğine inandıkları Şeb-i Yelda’yı, büyüklerin evlerinde bir araya gelerek küçüklere hediyeler alarak kutluyorlar. Nar, karpuz ve fındık, bu akşam için özel olarak kurulan sofraların vazgeçilmez malzemeleri arasında yer alıyor.
Küçük çille ne demek?
Büyük Çil büyük ağabey, Küçük Çil ise küçük kız kardeştir.
21 Aralık Şeb-i Yelda nedir?
Kışın en uzun günü olan 21 Aralık, gecenin uzunluğu nedeniyle birçok kültürde özel bir gün olarak kabul edilir. Farsçada Şeb-i Yelda (en uzun gece) olarak adlandırılan günde, insanlar bir araya gelir ve gecenin bilinmezliğinden kaçmak ve baharın gelişine hazırlanmak için ritüeller gerçekleştirirler.
Yalda gecesi nasıl kutlanır?
Yalda gecesi, İranlı aileler sağlık ve yenilenmeyi simgeleyen nar ve karpuz gibi meyvelerin tadını çıkarmak için bir araya geliyor. Hafez’in şiirlerini okuyorlar, geç saatlere kadar ayakta kalıyorlar ve bu vesileyle mum yakıyorlar, gelenekle ve sevdiklerinin sıcaklığıyla en uzun geceyi aydınlatıyorlar. Yalda gecesi, İranlı aileler sağlık ve yenilenmeyi simgeleyen nar ve karpuz gibi meyvelerin tadını çıkarmak için bir araya geliyor. Hafez’in şiirlerini okuyorlar, geç saatlere kadar ayakta kalıyorlar ve bu vesileyle mum yakıyorlar, gelenekle ve sevdiklerinin sıcaklığıyla en uzun geceyi aydınlatıyorlar.