Ardahan’ın hangi meyvesi meşhur?
Posof Elması: Ardahan’ın İçi Dışı Kırmızı Meyvesi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof Elması adıyla tüm dünya ülkelerinin ilgisini çekmeyi başardı.
Ardahanda en çok ne yetişir?
Ardahan, hayvancılığın, arıcılığın ve kaz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı, geniş meralara ve hayvancılığa uygun iklime sahip bir ildir.
Ardahanda ne ekilir?
İlçenin doğal orman alanı içerisinde yer almakta olup, çoğunlukla meşe, çam, köknar, ladin, huş, kızılağaç, gürgen ve fındık ağaçlarından oluşmaktadır. Bu alt bölgede arpa, buğday, çavdar, fasulye, mısır, elma, erik, kiraz, ceviz, patates, lahana, salatalık, marul ve soğan gibi tarım ürünleri yetiştirilebilmektedir.
Ardahanda elma yetişir mi?
Ardahan. Posof ilçesinde yetişen ve üç yıl önce “Posof Badele elması” adıyla coğrafi işaret alan elma, bölgedeki az sayıda çiftçi tarafından yetiştiriliyor. Olgunlaştığında içi ve dışı kırmızıya dönen elmaları hasada başlayan üreticiler, ihtiyaçlarını aşan elmaları ildeki müşterilerine pazarlıyor.
Ardahan ne ile ünlüdür?
Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.
Kars’ın hangi meyvesi meşhur?
#kars #kağızman #meyve e Bu sefer Kars’ı ve güzelliklerini Kağızman ile keşfediyoruz. Kağızman’ın özel bir özelliği de meşhur uzun elmadır. Kendine özgü özellikleri olan bu elmaya daha yakından bakmak istedik.
Ardahan’da ceviz yetişir mi?
Coğrafi olarak toprak oldukça verimlidir ve meşe, çam, ladin, köknar, kızılağaç, fındık ve gürgen gibi ağaçlar vardır. Bölge ayrıca arpa, buğday, fasulye, çavdar, elma, erik, mısır, kiraz, ceviz, lahana, patates, marul ve soğan gibi gıda maddeleri de üretir.
Ardahan’ın özelliği nedir?
Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde Karadeniz Bölgesi’nin yanında bulunan Ardahan, yüksek ve engebelidir. Bölgede yüksekliği 3.000 m’nin üzerinde olan dağlar vardır. Yalnızçam Dağları, Artvin il sınırı boyunca uzanır. İlin kuzeydoğu kesiminde Keldağ (M.Ö. 3. yüzyıl) yer alır.
Ardahan’ın geçim kaynakları nelerdir?
Hayvancılık, Ardahan’daki ana gelir kaynaklarından biridir. Tarım ve hayvancılık, Ardahan ilinde çayır ve meraların bolluğu, sanayi merkezlerinin ilden uzaklığı ve diğer nedenlerden dolayı ana faaliyet haline gelmiştir. İl genelinde, tarımdan ziyade hayvancılık ana faaliyettir.
Yaban mersini Ardahanda yetişir mi?
Ardahan’da Mosi, Rize’de Likapa, Trabzon’da Ligarba, Karakavuz’da Çaliçileği, Rize Pazar İlçesi’nde Kaskanaka, Rize’nin Ardeşen İlçesi’nde Çera (Çela), Artvin’de Morsvi, Mahabak, Mesi; Giresun’da çalı üzümü, Ordu’da Cırtlık çileği, Yozgat’ta yaban mersini, diğer bölgelerde ise ayı üzümü, çay üzümü veya çoban üzümü denir.
Ardahan’ın en meşhur yemeği nedir?
Ardahan’ın en meşhur yemekleri arasında feselli, etli mantı, katmer, dilimli aşı, ayran aşısı, pişi ve gevrek yer alıyor.
Ardahanda üzüm yetişir mi?
Ülkemizin çok sıcak ve kurak bölgeleri hariç her yerinde yetişebilen siyah frenk üzümü meyvesinden yapılan şuruplar Avrupa’da üretilmektedir. Ardahan’a uygun siyah frenk üzümü fidanları Tokat 3, Rovada, Red Lake, Roskopvilkan, Goliath Giant ve Silvergieters çeşitleridir.
Ardahan’da karpuz yetişir mi?
Iğdır’da yetiştirilen karpuz da diğer sebze ve meyveler gibi Kars, Ağrı, Ardahan ve diğer illere gönderiliyor.
Ardahanda kestane yetişir mi?
Ardahan’ın ormanlık alanlarında yetişen kestane ağaçları özel bal üretimine olanak sağlıyor.
En iyi elma hangi ilde yetişir?
Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyısı ile Orta Anadolu platoları arasındaki geçiş alanları ve son yıllarda güneydeki göller bölgesi önemli elma yetiştirme alanlarıdır. En yaygın iller Isparta, Karaman ve Denizli’dir.
Ardahan’da neyi meşhur hediyelik?
Diğer hediyelik yiyecekler arasında Ardahan’dan salatalık turşusu, kaz eti ve Kafkas balı bulunur. Gümüş kemerler, başlıklar ve bölgeye özgü motiflerle gümüş takılar, gelişmiş bir gümüş işleme kasabası olan Ardahan’da oldukça popülerdir.
Posof elması tadı nasıl?
Tam olgunlaşmış Posof elması/Badele elmasının dış kabuk rengi koyu kırmızı (şarap kırmızısı), iç etli kısmı kırmızı ve meyvesi tatlıdır. Daha az olgunlaşmış meyvelerde dış kabuk rengi yeşilimsi kırmızı, etli kısmı açık kırmızı ve ekşimsi bir tada sahiptir.
Posof elması nedir?
Posof’un Savahil (Eski Türkçede kıyı veya nehir kıyısı anlamına gelir) köylerinde ve genellikle Türkgözü köyünde (bu köyün eski adı Badele’dir) yetiştirilen, içi ve dışı kırmızı olan bir elma çeşididir. Bu bölgenin kendine özgü bir mikro iklime sahip olması elmanın rengini ve tadını etkiler.
Gelin elması nerede yetişir?
Gelin elması. — Genellikle Tokat’ta yetişir. Yuvarlak ve koyu pembe renktedir. Olgunlaşması eylül ayının ortalarında gerçekleşir. Elmalar tutar. — Genellikle Sinop yakınlarında yetişir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Seküler Kelimesi Nereden Gelir