İçeriğe geç

Tanıklıktan Vazgeçilebilir Mi

Tanıklık geri çekilebilir mi?

(1) Kanunda açıkça gösterilen hâllerde, tanık olarak çağrılan kişi, ifade vermekten kaçınabilir. (2) Tanık olmaktan kaçınmak için kişisel sebeplerin bulunması hâlinde, hâkim, tanık olarak çağrılan kişiye ifade vermekten kaçınma hakkı bulunduğunu önceden bildirir.

Tanık olmaktan nasıl vazgeçilir?

Tanıklık yapmayan kişi, gecikmenin nedenini ve bu nedeni haklı çıkaran delilleri duruşma tarihinden önce yazılı olarak veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak açıklamak zorundadır. Mahkeme, hazır bulunan tarafları dinledikten sonra tanıklık yapmaktan kaçınmak için haklı bir sebep olup olmadığına karar verir.

Tanık verdiği ifadeden vazgeçebilir mi?

Tanık, yargılama sırasında çeşitli etkiler altında olduğu gerekçesiyle ifadesini geri çekebilir. Bu durumda, özel bir suç olarak düzenlenen yalan ifade verme suçundan muaf tutulabilir. Bu, tanığın pişmanlık duyması veya ifadesini düzeltmesi durumunda geçerlidir.

Kimlerin tanıklıktan çekilme hakkı vardır?

“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya hısımlık yoluyla ataları veya altsoyları.

Tanıklık yapmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Tanıklık etmek istemiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu bir dilekçe ile mahkemeye sunmanız sizin için faydalı olacaktır. Bunu ifade vereceğiniz gün mahkemeye herhangi bir ifade vermeden sözlü olarak bildirebilirsiniz. Gizlilik yükümlülüğünüz varsa, tanıklık etmemelisiniz.

Tanıklıktan çekilme dilekçesi ne zaman verilir?

(3) Tanıklık yapmaktan çekinebilecek kişilere, duruşmadan önce tanıklık etme haklarından vazgeçebilecekleri bildirilir. “Bu kişiler, dinlenirken herhangi bir zamanda tanıklık etme haklarından vazgeçebilirler.” Bu maddede belirtildiği gibi, bir tanık hem soruşturma hem de kovuşturma aşamalarında tanıklık etme haklarından vazgeçebilir.

Tanık olduğun mahkemeye gitmezsem ne olur?

Mahkeme tarafından çağrıldığınız halde mazeretsiz mahkemeye gelmez ve mazeretinizi bildirmezseniz mahkeme zorla çağrıldığınıza karar verecektir.

Tanık değiştirmek mümkün mü?

Kişinin kendi menfaatleri veya gizliliğinin ihlal edilmesi nedeniyle ifade veremeyeceği değerlendirilirse yeni bir tanık bildiriminde bulunulması mümkündür.

Vazgeçilen tanık dinlenir mi?

Hukuk Muhakemeleri Kanununun 241. maddesinde yazılı haller hariç olmak üzere, açık bir feragat olmadıkça tanıkların dinlenmesi zorunludur.

Mahkemede tanık olmak e-devlette gözükür mü?

Ancak tanık oldukları dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara tebligatlarda adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili yasalara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.

Tanık ifadesi somut delil midir?

Kanıt olarak sayılan tanığın kendisi değil, beyanıdır. Tanığın beyanı takdiri delildir, çünkü tanık, bilinçli veya bilinçsiz olarak gözlemlediği olayı her zaman tam olarak yeniden üretemez.

Tanık hapse girer mi?

Bir kimse, mahkeme önünde veya yemin altında tanık sorgulamaya kanunen yetkili kılınan kişi veya kurum önünde gerçeği söylerse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Tanık tanıklıktan çekilebilir mi?

Tanıklık yapmaktan kaçınma hakkı kimdedir? Kanunda açıkça düzenlenen durumlarda, tanık olarak çağrılan kişi tanıklık yapmaktan kaçınabilir. Kişisel nedenlerle tanıklık yapmaktan kaçınma nedenleri varsa, hâkim tanık olarak çağrılan kişinin tanıklık yapmaktan kaçınma hakkına sahip olduğunu önceden belirtecektir.

Tanık duruşmaya gelmezse ne olur?

(1) Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan herkes hazır bulunmak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılmasına rağmen mazeretsiz olarak gelmeyen tanık, zorla mahkemeye getirilir ve gelmemesinden kaynaklanan giderleri ve beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasını ödemekle yükümlü tutulur.

Tanık mahkemeye kaç kere dinlenir?

Prensip olarak, aynı tanığı ikinci kez dinlemek için bir prosedürümüz yoktur. Ancak kamu düzeniyle ilgili konularda ve bazı istisnai durumlarda, hakim daha ayrıntılı bilgi edinmek ve şüpheye yer bırakmayacak bir karar vermek için aynı tanığı dinleyebilir.

Tanık olarak çağrıldım gitmezsem ne olur?

Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan herkes hazır bulunmak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılmasına rağmen mazereti olmaksızın gelmeyen tanık; zorla mahkemeye çıkarılır ve beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin cezasına çarptırılır.

Kimler tanıklıktan çekinebilir HMK?

Tanık, tanıklığı, tanığın veya 248 inci maddede sözü edilen kişilerden birinin şeref veya itibarına zarar verecekse veya hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılacaksa tanıklıktan kaçınabilir. Tanığın tanıklığı, meslek veya sanatının sırlarını açığa vuruyorsa tanıklıktan kaçınabilir.

Mahkemede tanık olmak e-devlette gözükür mü?

Ancak görüntüledikleri dosyalar insanların e-devlet sistemlerinde görünmüyor. İlgili dosyalara gelen tebligatta adı geçen ilgili mahkeme katibinden bilgi alabilirler. İlgili kanunlara göre mahkemede ifade vermek zorunludur. Bir tanığın savcıya, hakime veya mahkemeye gelip ifade vermesi gerekir.

Şahitlik düşer mi?

Tanık olarak gösterilen kişi savcıya, hakime veya mahkemeye gelmeli, bilgisini açıklamalı ve doğruyu söylediğine yemin etmelidir. İstisnai durumlarda, kanunda gösterilen kişiler tanıklık yapmaktan kaçınabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir